Kiutat kínálunk az egyre elhatalmasodó közönyből: a helyi ügyekért való felelős cselekvés lehetőségét kínáló intézmények építésébe fogtunk. Partnereket keresünk.

 

Befelé forduló, elzárkózó, a kollektív csapdákra egyéni megoldásokat kereső társadalomban élünk. A megélhetési nehézségek, a konfliktusos társadalmi viszonyok egyre nehezebbé teszik, hogy a tevékeny, magukban a jobbításra energiát érző emberek politikától mentesen cselekedjenek helyi közösségeik, közvetlen és tágabb környezetük jobbítása érdekében.

 

A Közös Alapon munkacsoport tagjai úgy vélik, sok emberben feszül a tettvágy: nyitnának, cselekednének, adnának, csak nem látnak olyan eszközt, intézményt, amely bizalmukra érdemes. Ezért kivárnak, rossz esetben pedig lemondtak már a cselekvés lehetőségéről.

 

Őket szólítja meg az első körben munkacsoportunk, hogy figyelmükbe ajánlja a Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen közösségi alapítvány intézményét. Úgy véljük, a közösségi alapítványok cselekvési lehetőséget teremtenek a közösség minden tagja számára, garantálják, hogy az általuk osztott pénzügyi támogatás helyben marad és arra érdemes ügyeket támogat, demokratikus működési mechanizmusuk pedig példaértékű.

 

Most induló blogunk célja, hogy lépésről lépésre megismertesse a közösségi alapítvány koncepcióját, és elkötelezett híveket szerezzen az új társadalmi intézménynek. Következő bejegyzéseinkben szó lesz arról, hogy mit csinál egy közösségi alapítvány, hogy működik a mindennapok során, mivel gazdagítja a helyi társadalmak életét, miféle sikereket értek el a közösségi alapítványok régiónkban és világszerte, végül, de nem utolsósorban pedig arról, hogy a Közös Alapon munkacsoport mivel és hogyan támogatja minél több hazai közösségi alapítvány létrejöttét és erősödését.

 

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével működő munkacsoportunk tagjai hiszik, hogy az alulról szerveződő, tevékeny helyi közösségek nemcsak az ott élők, de egész Magyarország életét jobbá fogják tenni. Ha közelebbről is érdekli a koncepció, kérjük jelentkezzen: kozosalapon@kozosalapon.hu, 0670-398-4517.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosalapon.blog.hu/api/trackback/id/tr776043465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása