Romániában, Szlovákiába és Csehországban is aktívan formálják a helyi viszonyokat a társadalomba mintegy 10-20 éve beágyazottan működő közösségi alapítványok. Itthon a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány az első fecske. A hazai építkezéshez keresünk partnereket.

Korábbi bejegyzéseinkben részletesen ismertettük a közösségi alapítványok egyébként korántsem egyszerű - koncepcióját. Az olvasóban, érdeklődőben azonnal felmerül a jogos kérdés: működik-e ez a modell bárhol is? Működőképes lehet-e hazánkban egyáltalán?

A válasz: igen. Bővebben: Magyarországon az első és eddig egyetlen példa a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, de Szlovákiában és Csehországban két évtizede, Romániában 2007 óta működnek sikeresen közösségi alapítványok, míg az Egyesült Államokban száz éves lesz 2014-ben a legöregebb közösségi alapítvány (KA).

A hazai modellértékű példa a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA). A 2011 végén alakult szervezet 9 kurátorának önkéntes munkája és kapcsolati tőkéje nyomán egyre ismertebbé vált a kerületben, nem utolsósorban újszerű és mozgósító rendezvényei (Ferencvárosi Aput a Kapuba Kupa, Szelíd Motorosok Találkozója, Élménykalendárium) nyomán. A növekvő érdeklődés a bankszámlán is megmutatkozott: 2013. végére az alapítvány Gyermekalapjában összegyűlt 1 millió forint, amire 2014 telén és tavaszán lehetett - a korábban ismertetett, itthon merésznek számító - feltételek mentén pályázni. A kuratórium szerint innen nincs visszaút: az FKA egyre láthatóbb és erősebb szereplője lesz Ferencváros életének, és cselekvésre, döntésre, adományozásra és a helyi társadalmi-gazdasági folyamatok aktív befolyásolására ösztönzi a kerület polgárait.

Magyar nyelvterületen az első KA-t Székelyudvarhelyen alapították 2007-ben. Az alapítvány helyi beágyazottságát jelzi, hogy 2013-ban már 99 közösségi eseményt szerveztek és 56 pályázatot támogattak. Mertek nagyot álmodni, különösen a Közösségi Kártya bevezetésével. A modell a következőképpen működik: az ingyenes kártya birtokosa a programban részt vevő kereskedőtől némi árkedvezményt kap; ugyanekkora összeget a kereskedő az alapítványnak utal, amely ebből rendszeres időközönként pályázatot ír ki; ezután a kártyabirtokosok választják ki a győztes pályázókat. A Közösségi Kártya ugyan csökkenti a programban részt vevő kereskedők profitját, de cserébe hűséges vevőkört és hiteles, pozitív imázst kapnak. A közösségi alapítványi mozgalom egyébként Románia egészében is erős: az országban 12 KA működik, amelyek 2012-ben 205 pályázaton és 96 ösztöndíjon keresztül összesen 213 000 dollárt (több mint 42 millió forintot) osztottak el.

Régiónkban a két igazán masszív KA Besztercebányán és Ústí nad Labemben működik. Az előző szervezet 2012-ben több mint 54 ezer eurót (mintegy 16 millió forintot) osztott szét, alaptőkéje nagyjából 200 millió forintnak megfelelő euró. A volt cseh ipari fellegvárban működő alapítvány 2012-ben 3,94 millió cseh koronát (csaknem 40 millió forintot) osztott szét a közösségben, alaptőkéje pedig 46,7 millió korona (közel félmilliárd forint)

A KA-k történetének kezdete 1914-re nyúlik vissza; ekkor az Egyesült Államokban, Clevelandban hozták létre az első alapítványt, amely már elhunyt alapítványtevők jótékony célra szánt, de bankokban alvó pénzeit egyesítette az alapítók akaratának érvényesítése érdekében. Az első, nem az amerikai kontinensen alapított KA-ra 55 évet kellett várni, azóta viszont a mozgalom terjedése exponenciális: 2010-ben valamennyi földrészen, összesen 1680 KA működött.

A közösségi alapítványok sikere Közös Alapon munkacsoport számára azt bizonyítja, hogy az amerikai modell mindenütt a helyi viszonyokra formálható, és egészen meglepő gazdasági és társadalmi környezetben is képes helyi erőforrásokra támaszkodva a helyi társadalom fejlesztésére. Csoportunk célja, hogy Magyarországot is felrakjuk a közösségi alapítványok világtérképére, és a modell hasznát hazánkban is minél többen élvezhessék.

Következő blogbejegyzésünkben elmondjuk, miként támogatja a Közös Alapon munkacsoport közösségi alapítványok létrejöttét és megerősödését. Ha részt venne a munkánkban, érdekli a koncepció, kérjük jelentkezzen: kozosalapon@kozosalapon.hu, 0670-398-4517!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosalapon.blog.hu/api/trackback/id/tr746180467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása